WHAT'S NEW?
Loading...

10 Life Changing Math Hacks You Never Knew

9 Table:

Just write from 0-9 and 9-0 as shown.Your 9th Table is ready!!

Multiplying Larger Numbers

To Multiply two large numbers mentally , just subtract both numbers(here 97 and 96) from 100. Now Add those numbers (here 3 and 4) and subtract from 100 to get first term and mutiply them to get second term.
  
via

Square Number:

Follow the simple steps given below.


Fahrenheit Celcius Conversion




Butterfly Method For Fractions


via

Easy Mutiplication

Here is a method to reduce your 4 step mutiplication to 2 steps


 courtesy:10minuteschool

Mutiply By Lines

Just Draw lines and jot down the answers easily using this method.


 courtesy:10minuteschool

Multiplying By 11

Any two digit number can be mutliplied by 11 in seconds using this way. Write the two digit as it is and write their sum in between.

via

Remembering the Value Of Pi

Just Count the letters in the sentence "May I Have a Large Container Of Coffee"
Here

Guessing The Day

There are few pre set codes for the week days ad months inorder to easily get this job done. Once you  thorough the code, you will do it in seconds.
So Here is the code for Weekdays



Here is the code for Months


Example: April 20 2015
April = 5 (from table)
20 = for dates use 7th table. 7 goes twice, that is,14 = 20 -14 =6
2015= for year find the nearest leap year , that is, 2012 which has a code 1 , that is 1+3 =4
Add all= 5+6+4=15-14(twice 7)=   1
so Monday!!

Another Example
July simply has a code of 5.
20th is 6 because 7 goes into 20 twice, which is 14. 20 – 14 = 6.
2069 is 2 because the leap year code of 2068 is 1 and 2069 is 1 year after, so that’s 2.
The math can be difficult at first because there are a lot of codes, but it works out incredibly well once you pick it up.

One more Example:
January 3, 2014 is a Friday, right?
So, January, according to the table, is 6, and we handle days by using multiples of 7. We don’t need to, so it’s actually just 3 in this case. Next we need to know the closest leap year, which was 2012. That has a year code of 1 and 2013 is 2 years after, so 3 again.
We get 6 + 3 + 3 = 12 – 7 = 5! FRIDAY!

Learn the rules and codes thorough from here

0 comments:

Post a Comment